Werken met klei, steen of tekenen, geloof in je creativiteit!

Voor iedereen die graag meer balans wilt tussen hoofd, hart en handen.

De cursussen zijn opgezet aan de hand van opdrachten. Maar je kunt ook volledig vrij werken aan een zelf gekozen project. In de praktijk is er bij iedere cursus een aantal mensen dat op eigen niveau en in eigen tempo aan een zelfgekozen werkstuk werkt. Laat je van deelname niet weerhouden vanwege de opdrachten.

Je hoeft bij de cursussen geen ervaring te hebben, maar dat mag natuurlijk wel. Ik geef de lessen zodanig dat deze aansluiten op ieders niveau. Ook voor wie al wat ervaring heeft en zijn vaardigheden wil verbeteren zijn de lessen zeker geschikt.

Een cursus kan al starten vanaf 5 lessen, maar ook een proefles behoort tot de mogelijkheden.

Ik werk met kleine en middelgrootte groepen waardoor je veel begeleiding krijgt op technisch en beeldend gebied. Ook ontstaat er dan een prettige sfeer om naar elkaars werk te kijken en erover te praten.

Een ontspannen sfeer en rust vind ik belangrijk. Na ontvangst met koffie en thee start ik elke cursus met een korte meditatie van 5 minuten in de kring. Zo komen we samen tot rust. Hierna gaan we met een heldere geest actief aan de slag.

Atelier Mostheuvel 12 te Wintelre ligt, nabij Eindhoven en Veldhoven. Op de oprit kan je gratis parkeren.

Cursus Keramiek:

Vormgeven met klei

Cursus keramiek van 5, 10 of 20 lessen: woensdagochtend en woensdagavond.

De lessen starten na de herfstvakantie weer op 23 oktober. Je kunt je nog steeds inschrijven! 

Afgenomen cursussen kunnen altijd verlengd worden met x aantal lessen. Instromen kan het hele jaar door.

Tijd: 9.30 - 11.45 uur, iedere woensdagochtend, behalve in de schoolvakanties.

Tijd: 19.30 - 21.45 uur, iedere woensdagavond, behalve in de schoolvakanties.

Investering: € 82,- ( 5 lessen), € 151,- ( 10 lessen), € 290,- ( 20 lessen), + materiaal- en stookkosten naar gebruik.

Inhoud:

Werken met klei werkt rustgevend. De aarde in je handen maakt dat je zelf ook gaat aarden. Rust vind ik belangrijk. Deze cursus geeft je de mogelijkheid om rust te krijgen zowel in je hoofd als in je lichaam.

Na ontvangst met koffie en thee start ik de cursus met een korte meditatie van 5 minuten. Zo komen we tot rust. Daarna gaan we actief met de klei aan de slag.

De cursus keramiek is zowel geschikt voor beginners als voor wie al enige ervaring heeft met het werken met klei. Je krijgt opdrachten aangeboden die aansluiten bij je niveau.

Beginners leren in deze keramiekcursus de basis voor het keramisch vormgeven in klei. Verschillende technieken komen hierbij uitgebreid aan de orde.

We beginnen met de bekende duimpotjes om zo vertrouwd te raken met het materiaal. Hierna ga je aan de slag met opbouwtechnieken. Zo kan een vorm worden opgebouwd uit allemaal kleine stukjes klei, maar ook d.m.v  platen/ plakken klei. je kiest na een demonstratie met welke techniek je het eerst wilt beginnen. Beide technieken worden afgesloten met de thema-opdracht “Vaas”.

Naast het vormgeven komt ook het decoreren en kleuren m.b.v. engobes en transparant glazuur aan de orde.

De meer gevorderde cursist gaat o.a aan de slag met het maken van schalen/vormen mbv lossende drukmallen. Het leuke hieraan is dat de vorm eenmaal uit de mal nog verder vormgegeven kan worden. De mal dient enkel als basis.

Verder ga je aan de slag met thema's die aansluiten op het jaargetijde. Een vb hierbij is het thema objecten maken van herfstbladeren in klei. Hierbij halen we de herfst in huis. Ook besteden we de nodige aandacht aan het decoren en glazuren.

Tegen het einde van het kalender jaar ga je aan de slag met een vrije opdracht. Aangeleerde technieken kan je in volle vrijheid naar eigen inzichten toepassen.

Over het algemeen geldt dat ik de opdrachten aanpas aan niveau en aan het jaargetijde. je maakt gedurende de hele cursus kennis met diverse technieken.

Ook wanneer je liever geheel vrij wilt werken aan een idee dat je misschien al heel lang hebt, ben je natuurlijk van harte welkom. Onder mijn begeleiding kan je dan werken aan je droombeeld.

Opgeven kan per direct, je kan het hele jaar door instromen!

 

Cursus Beeldhouwen:

Zie:

https://www.volksuniversiteitdekempen.nl/creativiteit/beeldhouwen/beeldhouwen-met-speksteen-najaar


Inhoud:

"Ik zag een engel in het marmer en houwde tot ik hem bevrijdde". Citaat van Michelangelo Buonarroti (1475 - 1564).

De cursus beeldhouwen is een cursus waarin je vorm kunt geven aan je creativiteit in speksteen. Je zult merken dat je door inspanning en focus tot rust komt.

Werken in steen vraagt om focus. Welke vormen zie je in de steen? Welke vormen wil je er zelf aan geven/ aan toevoegen? Wat leg je erin van jezelf?

Je kunt je tijdens het beeldhouwen laten leiden door de steen. Dat wat je erin ziet, probeer je beetje bij beetje steeds duidelijker te laten zien. Telkens weer reageer je op de steen en op je eigen handelingen hierbij. Dit is een intuitieve manier van werken.

Een andere benadering is om vooraf een model in klei te maken en de steen vervolgens stapsgewijs te benaderen totdat het model volledig zichtbaar is geworden. Je kiest dan de steen uit die het beste bij je model past.

Omdat speksteen een zachte steensoort is, is het proces licht. Het kost beperkte lichamelijke inspanning en er is snel resultaat.

Evenals bij de cursus keramiek starten we na de ontvangst met een korte meditatie van 5 minuten in de kring. Zo komen we al tot rust voordat we starten met werken in de steen. Op deze manier heb je al gauw een mooie start om plezierig en geconcentreerd te kunnen werken in de steen naar je keuze.

Opgeven loopt via Volksuniversiteit de Kempen: https://www.volksuniversiteitdekempen.nl/creativiteit/beeldhouwen/beeldhouwen-met-speksteen-najaar

 

NIEUW:

 

Het Kunst Atelier voor ontspanning en contact:

 

Kom op de vrijdagochtend naar het Ontspan Atelier!

Een kunstzinnig atelier waarbij rust, aandacht, contact en creativiteit centraal staan.

Na de zomervakantie starten de lessen weer op 6 september en vinden dan om de twee weken plaats.

Tijd: 9.30 uur - 12.00 uur,  iedere vrijdagochtend om de twee weken.

Investering: € 24,50 per les, inclusief koffie/thee, materialen en btw.

Heb je een pgb? Neem contact met mij op voor de mogelijkheden.

Het minimum aantal af te nemen lessen is vier. 

Wanneer je liever eerst een proefles neemt, kan dat ook. De investering voor een proefles is € 30,-.

Je kunt per direct instromen!!!

Inhoud:

We beginnen met koffie/thee gevolgd door een meditatie in de kring. Hierna vind er een kringgesprek plaats om te kijken wat er bij ieder van ons leeft.

Vervolgens gaan we met een kunstzinnige opdracht aan de slag. We werken met diverse materialen en technieken, dat wisselt per opdracht. Soms duurt een opdracht slechts 1 les, soms neemt een opdracht meerdere lessen in beslag. Technieken die hierbij aan bod komen zijn: tekenen, schilderen, boetseren, beeldhouwen en collage. Elke les sluiten we af met een kort gesprek in de kring waarbij ervaringen gedeeld kunnen worden.

Dat een werkstuk ook iets over jou vertelt, ontdek je wanneer we er met elkaar over in gesprek gaan. Want ook iedere opdracht ronden we gezamenlijk af met een gesprek, in de kring of in kleine groepjes.

We staan dan stil bij vragen als: "Wat vertelt het werkstuk jou? Waar doet je werkstuk jou aan denken? Wat vind je mooi in je werkstuk en wat niet?" "Hoe was het om het te maken?"

Deze cursus is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een creatieve activiteit in een rustige ontspannen sfeer zonder druk. Ook mensen die graag wat meer in contact willen komen met andere mensen zullen zich snel thuis voelen. Naast het contact met anderen geeft deze cursus je ook een verdiept contact met jouzelf.

Heb je misschien behoefte aan een coach, aan iemand die met je meekijkt naar je vraagstukken, maar vind je de stap naar een coachingstraject te groot, dan is deze cursus een mooie start voor jou.

Je kunt per direct instromen!!!

 

Alle cursussen en coaching vinden plaats in Atelier Mostheuvel 12, Wintelre.

 

Atelier Mostheuvel 12

5513 NV Wintelre

040-2823461

antoinettedonkersdekker@kpnmail.nl