Cursussen 2017/ 2018 en 2018/2019

Werken met klei, steen of tekenen, geloof in je creativiteit!

Voor iedereen die graag meer balans wilt tussen hoofd, hart en handen.

De cursussen zijn opgezet aan de hand van opdrachten. Maar je kunt ook volledig vrij werken aan een zelf gekozen project. In de praktijk is er bij iedere cursus een aantal mensen dat op eigen niveau en in eigen tempo aan een zelfgekozen werkstuk werkt. Laat je van deelname niet weerhouden vanwege de opdrachten.

Je hoeft bij de cursussen geen ervaring te hebben, maar dat mag natuurlijk wel. Ik geef de lessen zodanig dat deze aansluiten op ieders niveau. Ook voor wie al wat ervaring heeft en zijn vaardigheden wil verbeteren zijn de lessen zeker geschikt.

Een cursus kan al starten vanaf 5 lessen, maar ook een proefles behoort tot de mogelijkheden.

Ik werk met kleine en middelgrootte groepen waardoor je veel begeleiding krijgt op technisch en beeldend gebied. Ook ontstaat er dan een prettige sfeer om naar elkaars werk te kijken en erover te praten.

Een ontspannen sfeer en rust vind ik belangrijk. Na ontvangst met koffie en thee start ik elke cursus met een korte meditatie van 5 minuten in de kring. Zo komen we samen tot rust. Hierna gaan we met een heldere geest actief aan de slag.

Atelier Mostheuvel 12 te Wintelre ligt, nabij Eindhoven en Veldhoven. Op de oprit kan je gratis parkeren.

 

Cursus Keramiek:

Vormgeven met klei

Cursus keramiek van 5, 10, 20 of 35 lessen: woensdagochtend en woensdagavond

Er staan nog 8 lessen tot aan de zomervakantie. Er is nog plaats, dus instromen kan nog steeds!

De eerste les na de zomervakantie is op woensdag 29 augustus 2018. Ook hiervoor kan je je al per direct inschrijven!

Afgenomen cursussen kunnen altijd verlengd worden met x aantal lessen. Instromen kan het hele jaar door.

Tijd: 9.30 - 11.30 uur.

Tijd: 19.30 - 21.30 uur.

Investering: € 67,- ( 5 lessen), € 130,- ( 10 lessen), € 252,- ( 20 lessen),€ 440,- ( 35 lessen) + materiaal- en stookkosten naar gebruik.

Inhoud:

Werken met klei werkt rustgevend. De aarde in je handen maakt dat je zelf ook gaat aarden. Rust vind ik belangrijk. Deze cursus geeft je de mogelijkheid om rust te krijgen zowel in je hoofd als in je lichaam.

Na ontvangst met koffie en thee start ik de cursus met een korte meditatie van 5 minuten. Zo komen we tot rust. Daarna gaan we actief met de klei aan de slag.

De cursus keramiek is zowel geschikt voor beginners als voor wie al enige ervaring heeft met het werken met klei. Je krijgt opdrachten aangeboden die aansluiten bij je niveau.

Beginners leren in deze keramiekcursus de basis voor het keramisch vormgeven in klei. Verschillende technieken komen hierbij uitgebreid aan de orde.

We beginnen met de bekende duimpotjes om zo vertrouwd te raken met het materiaal. Hierna ga je aan de slag met opbouwtechnieken. Zo kan een vorm worden opgebouwd uit allemaal kleine stukjes klei, maar ook d.m.v  platen/ plakken klei. je kiest na een demonstratie met welke techniek je het eerst wilt beginnen. Beide technieken worden afgesloten met de thema-opdracht “Vaas”.

Naast het vormgeven komt ook het decoreren en kleuren m.b.v. engobes en transparant glazuur aan de orde.

De meer gevorderde cursist gaat o.a aan de slag met het maken van schalen/vormen mbv lossende drukmallen. Het leuke hieraan is dat de vorm eenmaal uit de mal nog verder vormgegeven kan worden. De mal dient enkel als basis.

Verder ga je aan de slag met thema's die aansluiten op het jaargetijde. Een vb hierbij is het thema objecten maken van herfstbladeren in klei. Hierbij halen we de herfst in huis. Ook besteden we de nodige aandacht aan het decoren en glazuren.

Tegen het einde van het kalender jaar ga je aan de slag met een vrije opdracht. Aangeleerde technieken kan je in volle vrijheid naar eigen inzichten toepassen.

Over het algemeen geldt dat ik de opdrachten aanpas aan niveau en aan het jaargetijde. je maakt gedurende de hele cursus kennis met diverse technieken.

Ook wanneer je liever geheel vrij wilt werken aan een idee dat je misschien al heel lang hebt, ben je natuurlijk van harte welkom. Onder mijn begeleiding kan je dan werken aan je droombeeld.

Opgeven kan per direct, je kan het hele jaar door instromen!

 

Cursus Beeldhouwen :

Cursus beeldhouwen van 35, 20 of 10 lessen. Ter kennis making kan je altijd een korte cursus van 5 lessen afnemen. Daarna kijk je of je verder gaat.

Er staan nog 7 lessen tot aan de zomervakantie en er is nog plaats, dus instromen kan nog steeds!

Afgenomen cursussen kunnen altijd verlengd worden met x aantal lessen. Instromen kan het hele jaar door, iedere maandagmiddag.

Tijd: 13.30 - 15.30 uur op maandagmiddag.

Investering: € 67,- ( 5 lessen), € 130,- ( 10 lessen), € 252,- ( 20 lessen),€ 440,- ( 35 lessen).

exclusief materiaal, inclusief te gebruiken gereedschap.

2018/2019:

In het nieuwe seizoen geef ik deze cursus op de dinsdagmiddag van 13.30 - 15.30 uur. De eerste les is op dinsdagmiddag 28 augustus 2018.

Inhoud:

"Ik zag een engel in het marmer en houwde tot ik hem bevrijdde". Citaat van Michelangelo Buonarroti (1475 - 1564).

De cursus beeldhouwen is een cursus waarin je vorm kunt geven aan je creativiteit in zachte steensoorten. Je zult merken dat je door inspanning en focus tot rust komt.

Werken in steen vraagt om focus. Welke vormen zie je in de steen? Welke vormen wil je er zelf aan geven/ aan toevoegen? Wat leg je erin van jezelf?

Je kunt je tijdens het beeldhouwen laten leiden door de steen. Dat wat je erin ziet, probeer je beetje bij beetje steeds duidelijker te laten zien. Telkens weer reageer je op de steen en op je eigen handelingen hierbij. Dit is een intuitieve manier van werken.

Een andere benadering is om vooraf een model in klei te maken en de steen vervolgens stapsgewijs te benaderen totdat het model volledig zichtbaar is geworden. Je kiest dan de steen uit die het beste bij je model past.

Beide manieren van werken komen in de jaarcursus aan de orde. Wil je een beperkter aantal lessen afnemen, dan kies je voor een van beide technieken.

Omdat we met zachte steensoorten werken zoals speksteen, serpentijn en mergelsteen is het proces licht. Het kost beperkte lichamelijke inspanning en er is snel resultaat.

Evenals bij de cursus keramiek starten we na de ontvangst met een korte meditatie van 5 minuten in de kring. Zo komen we al tot rust voordat we starten met werken in de steen. Op deze manier heb je al gauw een mooie start om plezierig en geconcentreerd te kunnen werken in de steen naar je keuze.

Opgeven kan per direct, je kan het hele jaar door  instromen!

 

Kunst Atelier:

Het kunst Atelier voor keramiek, boetseren, beeldhouwen en tekenen.

Data:

Instromen kan tot juli 2018 iedere maandagmiddag. Er staan nog 7 lessen tot aan de zomervakantie.

Vanaf nu is het ook mogelijk al vanaf 2 lessen in te stromen!

Tijd: 13.30 - 15.30 uur.

Investering: € 28,00 ( 2 lessen), € 78,00 ( 6 lessen), € 156,- ( 12 lessen), € 229 ( 18 lessen),   € 302,- ( 24 lessen).

+ max. € 20,00 materiaalkosten

2018/2019:

In het nieuwe seizoen geef ik deze cursus op de dinsdagmiddag van 13.30 - 15.30 uur. De eerste les is op dinsdagmiddag 28 augustus 2018.

Inhoud:

In het Kunst atelier kan je tekenen, boetseren/ keramisch werken en beeldhouwen. Elke 6 weken werk je met een andere techniek. Zo kan je in 1 cursus kennis maken met en ervaring opdoen met verschillende materialen en technieken.

De cursus start met 6 weken tekenen. Deze tekencursus is geschikt voor iedereen die wil leren tekenen, maar zich hierin geremd voelt. We gaan aan de slag met potlood, houtskool en pastelkrijt. Je  leert jezelf creatief uit te drukken op papier. We werken zowel abstract als figuratief, zowel naar de verbeelding als naar de waarneming. Dus ook het natekenen komt aan bod. Tevens laten we ons inspireren door kuntstenaars als Picasso, Matisse, Chagall en Mondriaan. In de eerste lessen ligt de nadruk op het weer om leren gaan met potlood en papier dus op het durven tekenen. Daarna krijgt het tekenen naar eigen ideeen en naar de waarneming meer aandacht.

Na de tekencursus volgt gedurende 6 weken de cursus keramiek/ boetseren. Hierin laat ik je diverse technieken in klei zien. Na deze kort te hebben uitgeprobeerd, kies je een techniek uit waarmee je vervolgens mbv een opdracht aan de slag gaat. Zie ook de toelichting bij de Cursus Keramiek op de woensdag.

Na de cursus keramiek volgt de cursus beeldhouwen in speksteen. Voor de beschrijving hiervan kijk je bij het kopje "workshop beeldhouwen in speksteen".

Na 18 weken starten we weer met 6 weken tekenen gevolgd door  6 weken keramiek en 6 weken speksteen. Hierin zit wel een bepaalde opbouw ten aan zien van de eerste cyclus zodat je weer nieuwe dingen kunt leren.

Let op: Het is gedurende de hele cursus mogelijk ook te kiezen voor maar 1 discipline wanneer dat je voorkeur heeft. Wil je blijven tekenen, geen probleem. Wil je vooral werken met klei en wil je bv het tekenen overslaan, ook dan ben je van harte welkom. Vraag dus gerust naar de mogelijkheden als je twijfelt. Het is ten slotte een gecombineerd kunst- atelier.

Opgeven kan per direct, je kan het hele jaar door  instromen!

 

Coaching Cursus "Ik ben oke"

Data: Startdatum is dinsdagochtend 4 september 2018

Tijd: 9.15 - 12.00 uur

 

Overige Informatie volgt nog.

 

Voor Workshops Creatieve Coaching kijk op:

 

http://www.coachingantoinette.nl

 

Alle cursussen en coaching vinden plaats in Atelier Mostheuvel 12.

 

 

Atelier Mostheuvel 12

5513 NV Wintelre

040-2823461

antoinettedonkersdekker@kpnmail.nl