Cursussen 2017

Beeldend werken, geloof in je creativiteit!

De cursussen zijn opgezet aan de hand van opdrachten. Maar ook wie liever vrij werkt, is van harte welkom. In de praktijk is er bij iedere cursus een aantal mensen dat op eigen niveau en in eigen tempo aan een zelfgekozen werkstuk werkt. Laat je van deelname niet weerhouden vanwege de opdrachten.

Je hoeft bij de cursussen geen ervaring te hebben, maar dat mag natuurlijk wel. Ik geef de lessen zodanig dat deze aansluiten op ieders niveau. Ook voor wie al wat ervaring heeft en zijn vaardigheden wil verbeteren zijn de lessen zeker geschikt.

Ik werk met kleine en middelgrootte groepen waardoor u veel begeleiding krijgt op technisch en beeldend gebied. Ook ontstaat er dan een prettige sfeer om naar elkaars werk te kijken en erover te praten.

Een ontspannen sfeer en rust vind ik belangrijk. Na ontvangst met koffie en thee start ik elke cursus met een korte meditatie van 5 minuten in de kring. Zo komen we samen tot rust. Hierna gaan we met een heldere geest actief aan de slag.

Atelier Mostheuvel 12 te Wintelre ligt, nabij Eindhoven en Veldhoven. Op de oprit kunt u gratis parkeren.

Workshop beeldhouwen in speksteen:

Data: 5 dinsdagavonden:  9, 16, 23, 30 mei en 6 juni 2017.

Tijd: 19.30 - 21.30 uur.

Investering: 5 avonden en € 67,00 + €8,00 materiaalkosten

Inhoud:

In deze workshop beeldhouwen in speksteen, maakt u onder professionele begeleiding kennis met het materiaal speksteen.

Gedurende 5 lessen zal er uit de ruwe steen een beeld ontstaan. U laat u hierbij leiden door de steen. Dat wil zeggen dat u zich door de vorm van de steen laat inspireren tot de vorm en de inhoud die u er zelf aan wilt geven. Het resultaat kan herkenbaar zijn, realistisch of vereenvoudigd, maar ook een abstracte vorm is evengoed mogelijk.

"Ik zag een engel in het marmer en houwde tot ik hem bevrijdde". Citaat van Michelangelo Buonarroti (1475 - 1564).

Centraal in de cursus staat het verkennen van de steen, het omgaan met zowel het materiaal als de vorm en natuurlijk het plezier in het werken.

Om onze blik te verruimen kijken we naar  voorbeelden uit de kunstgeschiedenis en hebben we ook aandacht voor elkaars werk.

Op het einde van de cursus heeft u een persoonlijk beeldje gemaakt om thuis een mooie plek te geven.

Speksteen is een zachte steensoort die zich heel gemakkelijk laat bewerken. U hoeft hiervoor niet sterk te zijn. Het werken met speksteen werkt erg ontspannend en is een fijne activiteit na een drukke dag. Het is werken met hoofd, hart en handen.

We werken op een natte doek zodat het niet teveel stoft. Neem daarom een keukenhanddoek mee. U hoeft voor deze workshop geen gereedschap aan te schaffen. Wanneer u thuis diverse vijlen en gutsen heeft, mag u deze natuurlijk meenemen.

Graag opgeven voor 1 mei 2017!

Cursus keramiek:

Cursus keramiek van 5, 10, 20 of 35 lessen: woensdagochtend en woensdagavond

Woensdagochtend 6 september en woensdagavond 6 september starten er nieuwe cursussen van 5, 10, 20 of 35 lessen. Afgenomen cursussen kunnen altijd verlengd worden met x aantal lessen. Instromen kan het hele jaar door.

Tijd: 9.30 - 11.30 uur.

Tijd: 19.30 - 21.30 uur.

Investering: € 67,- ( 5 lessen), € 130,- ( 10 lessen), € 252,- ( 20 lessen),€ 440,- ( 35 lessen) + materiaal- en stookkosten naar gebruik.

Inhoud:

Werken met klei werkt rustgevend. De aarde in je handen maakt dat je zelf ook gaat aarden. Rust vind ik belangrijk. Deze cursus geeft je de mogelijkheid om rust te krijgen zowel in je hoofd als in je lichaam.

Na ontvangst met koffie en thee start ik de cursus met een korte meditatie van 5 minuten. Zo komen we tot rust. Daarna gaan we met de klei aan de slag.

De cursus keramiek is zowel geschikt voor beginners als voor wie al enige ervaring heeft met het werken met klei. Je krijgt opdrachten aangeboden die aansluiten bij je niveau.

Beginners leren in deze keramiekcursus de basis voor het keramisch vormgeven in klei. Verschillende technieken komen hierbij uitgebreid aan de orde.

We beginnen met de bekende duimpotjes om zo vertrouwd te raken met het materiaal. Hierna ga je aan de slag met opbouwtechnieken. Zo kan een vorm worden opgebouwd uit allemaal kleine stukjes klei, maar ook d.m.v  platen/ plakken klei. je kiest na een demonstratie met welke techniek je het eerst wilt beginnen. Beide technieken worden afgesloten met de thema-opdracht “Vaas”.

Naast het vormgeven komt ook het decoreren en kleuren m.b.v. engobes en transparant glazuur aan de orde.

De meer gevorderde cursist gaat o.a aan de slag met het maken van schalen/vormen mbv lossende drukmallen. Het leuke hieraan is dat de vorm eenmaal uit de mal nog verder vormgegeven kan worden. De mal dient enkel als basis.

Verder ga je aan de slag met thema's die aansluiten op het jaargetijde. Een vb hierbij is het thema objecten maken van herfstbladeren in klei. Hierbij halen we de herfst in huis. Ook besteden we de nodige aandacht aan het decoren en glazuren.

Tegen het einde van het kalender jaar ga je aan de slag met de vrije opdracht "Kerst". Aangeleerde technieken kan je in volle vrijheid naar eigen inzichten toepassen.

Over het algemeen geldt dat ik de opdrachten aanpas aan niveau en aan het jaargetijde. je maakt gedurende de hele cursus kennis met diverse technieken.

Ook wanneer je liever geheel vrij wilt werken aan een idee dat je misschien al heel lang hebt, ben je natuurlijk van harte welkom. Onder mijn begeleiding kan je dan werken aan je droombeeld.

Graag opgeven voor 28 augustus 2017!

Cursus beeldhouwen :

Cursus beeldhouwen van 35, 20 of 10 lessen. Ter kennis making kan je altijd een korte cursus van 5 lessen afnemen. Daarna kijk je of je verder gaat.

Maandagmiddag 4 september start de nieuwe cursus beeldhouwen van 5, 10, 20 of 35 lessen:

Afgenomen cursussen kunnen altijd verlengd worden met x aantal lessen. Instromen kan het hele jaar door.

Tijd: 13.30 - 15.30 uur.

Investering: € 67,- ( 5 lessen), € 130,- ( 10 lessen), € 252,- ( 20 lessen),€ 440,- ( 35 lessen).

exclusief materiaal, inclusief te gebruiken gereedschap.

Inhoud:

"Ik zag een engel in het marmer en houwde tot ik hem bevrijdde". Citaat van Michelangelo Buonarroti (1475 - 1564).

In het beeldhouwatelier kan je aan de slag met klei, hout en zachte steensoorten zoals speksteen en mergelsteen. Je kan er ruimtelijke beelden maken in de breedste zin van het woord.

Er kan zowel  vrij als met opdrachten gewerkt worden.

In de  verschillende opdrachten, komen er verschillende materialen aan bod.  Vormgerichte opdrachten  waarin we ons richten op vorm en verhouding en meer inhoudelijke opdrachten waarin we ons verkregen gevoel voor vorm en verhouding kunnen toepassen, wisselen elkaar hierbij af.  De inhoudelijke opdrachten sluiten aan bij de periode van het jaar.

Bij alle opdrachten is er veel ruimte voor eigen interpretatie en materiaalkeuze.

Vb vormgericht: platonische lichamen, vruchten, abstracte koppen, abstracte dieren, venus/nana, model boetseren bij voldoende deelnemers, voelvorm speksteen/ hout, relief in mergelsteen enz.

Vb thematisch/ inhoudelijk: stad, vakantie, dromen,  boot, verwachting, bijzondere ervaringen, even stilstaan..., in herinnering...,  de jaargetijden enz.

Over het algemeen geldt dat ik de opdrachten aanpas aan niveau en aan het jaargetijde.

Voorbeeld van een opdracht voor beginners: voelvorm in speksteen: "Laat je inspireren door de steen en volg de reeds aanwezige vormen, versterk deze en/of zwak ze af. Experimenteer met de steen en kom tot een vorm die fijn voelt en aantrekkelijk is om naar te kijken."

Ook wanneer je liever geheel vrij wilt werken aan een idee dat je misschien al heel lang hebt, ben je natuurlijk van harte welkom. Onder mijn begeleiding kan je dan werken aan je droombeeld.

Opgeven kan ieder moment via de website.

Kinderatelier:

Data: Vanaf 29 mei, 5 lessen op de maandagmiddag

            29 mei, 12 en 26 juni, 3 en 10 juli.

Tijd: 16.15 - 17.15 uur

Investering:  € 30,00

                    €    8,00 materiaalkosten

Inhoud:

In het kinderatelier gaan we lekker aan de slag met verschillende materialen en technieken. We gaan kleien, beeldhouwen in speksteen, tekenen en schilderen.

Alle kinderen die dit leuk vinden en zitten in groep 4 t/m 8 zijn van harte welkom!

Je kunt nog meedoen voor 4 lessen vanaf maandag 12 juni. Graag zsm opgeven!

Jongerenatelier 12 - 18 jaar:

Data: Vanaf zaterdag 10 september, 10 lessen op de zaterdag ochtend.

Tijd: 10.30 - 12.15 uur.

Investering: € 100,- + € 15,- materiaalkosten

Inhoud:

Ben je creatief en heb je plezier in boetseren, tekenen en beeldhouwen, dus lekker werken met diverse materialen? Ben je tussen de 12 en 18 jaar oud? Kom dan naar het jongerenatelier! Je leert er met behulp van verschillende technieken en aan de hand van opdrachten vormgeven aan je eigen gedachten en ideeen. Je ontwikkelt je eigen creativiteit en maakt kennis met het werk van verschillende kunstenaars.

We gaan o.a beeldhouwen in speksteen, boetseren naar gekleed model, een dier boetseren op verschillende manieren en tekenen naar de waarneming. Dit laatste bij mooi weer buiten. Je werkt meerdere lessen aan een opdracht. Daarnaast zijn eigen ideeen altijd welkom!

Ben je enthousiast?

Geef je dan op, in ieder geval voor 1 september 2017!

Kunst Atelier:

Het kunst Atelier voor tekenen, keramiek, boetseren en beeldhouwen.

Data: Vanaf maandagmiddag 4 september 6,12,18 of 24 lessen. Instromen is mogelijk elke 6 weken.

Tijd: 13.30 - 15.30 uur.

Investering: € 78,00 ( 6 lessen), € 156,- ( 12 lessen), € 229 ( 18 lessen),          € 302,- ( 24 lessen).

+ max. € 20,00 materiaalkosten

Inhoud:

In het Kunst atelier kan je tekenen, boetseren/ keramisch werken en beeldhouwen. Elke 6 weken werk je met een andere techniek. Zo kan je in 1 cursus kennis maken met en ervaring opdoen met verschillende materialen en technieken.

De cursus start met 6 weken tekenen. Deze tekencursus is geschikt voor iedereen die wil leren tekenen, maar zich hierin geremd voelt. We gaan aan de slag met potlood, houtskool en pastelkrijt. Je  leert jezelf creatief uit te drukken op papier. We werken zowel abstract als figuratief, zowel naar de verbeelding als naar de waarneming. Dus ook het natekenen komt aan bod. Tevens laten we ons inspireren door kuntstenaars als Picasso, Matisse, Chagall en Mondriaan. In de eerste lessen ligt de nadruk op het weer om leren gaan met potlood en papier dus op het durven tekenen. Daarna krijgt het tekenen naar eigen ideeen en naar de waarneming meer aandacht.

Na de tekencursus volgt gedurende 6 weken de cursus keramiek/ boetseren. Hierin laat ik je diverse technieken in klei zien. Na deze kort te hebben uitgeprobeerd, kies je een techniek uit waarmee je vervolgens mbv een opdracht aan de slag gaat. Zie ook de toelichting bij de Cursus Keramiek op de woensdag.

Na de cursus keramiek volgt de cursus beeldhouwen in speksteen. Voor de beschrijving hiervan kijk je bij het kopje "workshop beeldhouwen in speksteen".

Na 18 weken starten we weer met 6 weken tekenen gevolgd door  6 weken keramiek en 6 weken speksteen. Hierin zit wel een bepaalde opbouw ten aan zien van de eerste cyclus zodat je weer nieuwe dingen kunt leren.

Let op: Het is gedurende de hele cursus mogelijk ook te kiezen voor maar 1 discipline wanneer dat je voorkeur heeft. Wil je blijven tekenen, geen probleem. Wil je vooral werken met klei en ben je b.v. op de woensdagochtend/ avond verhinderd, ook dan ben je van harte welkom. Vraag dus gerust naar de mogelijkheden als je twijfelt. Het is ten slotte een gecombineerd kunst- atelier.

Graag opgeven voor 28 augustus 2017!

Workshop spiritueel boetseren:

 

Informatie volgt nog.

 

Voor Workshops Creatieve Coaching kijk op:

 

http://www.creatievecoachingantoinette.jouwweb.nl

 

Alle cursussen en coaching vinden plaats in Atelier Mostheuvel 12.

 

 

Atelier Mostheuvel 12

5513 NV Wintelre

040-2823461

antoinettedonkersdekker@kpnmail.nl